Cara gue masuk International Flavor and Fragrance (IFF)!

Awal minggu yang lalu gue mulai internship di International Flavor and Fragrance (IFF) atau di Indonesia dikenal sebagai PT Essence Indonesia. IFF ini adalah salah satu leading company di bidang flavor dan fragrance selain Givaudan, Firmenich dan lain-lain (you can check it online). Since banyak banget yang penasaran gimana caranya gue bisa masuk di IFF jadi gue memutuskan buat nulis di blog gue ini.

Baca lebih lanjut

Be True, Be You.

Have you ever felt that yourself is not good enough?

When you meet your old friends and they will say, ” Oh my, you are so skinny!” or “I feel like you are getting fatter now, am I right?” or “You are 23 years old girl! keep up with the Joneses, please be calm and elegance”

Since we were still kids, this society has taught us with so many standards that they made.

“You dont have new clothes for your barbie, so you can’t play with us.”

“You don’t use the type of shoes like ours, you can’t join our group.”

Even sometimes our teacher will call us stupid if we failed our exam.

Until we grew up as an adult, the society still grade us with their own values. The advertisement told us that pretty girl should has long straight hair until you spend half of your monthly allowance to get your self-confidence. You must behave and calm so people will consider you as mature woman or mature man. You have to be accepted by top 5 university until you do everything even pay the “devil money” so people will call you smart and cool and many more examples. You name it.

You are overwhelm now. You know that this is not you, but you want to be accepted by the standards. You know this is wrong, but what else that you can do?

Be TRUE and be YOU!

You are born unique so you don’t need to be graded by the society standards. You are precious so you don’t need to be like somebody else.

Let’s read one of my friend’s story about how she struggle with her own insecurities and how she won!

“I think there’s no woman born thinks that there’s nothing lack in her. That happens to me too. I’m born with this tan skin, curly thick hair, tall, and skinny. I never thought that my physical features would be the main reason of my insecurities.

I wasn’t paying much attention to my physical appearance back then until I started my elementary school. It was all good and chill until I fell in love. I fell in love with this guy and instead of feeling conscious whether this guy would like me back or not, I feel quite confident with myself because of my personality. But sadly, my self-confidence of my personality got beaten up by the thought of ‘I am ugly’.

But sadly, my self-confidence of my personality got beaten up by the thought of ‘I am ugly’.

I saw this boy I liked showed affection to one of my friend. This friend of mine has the standards of what people thought of ‘beautiful girl’ should be like. She has beautiful fair skin, long straight hair, great face structures, and nice body. Everybody just admired her. I began to feel unsure of myself.

I began to feel unsure of myself.

This only got worse when my high school life started. Before I entered my high school, I decided to straighten my hair. I had this thought that I need a new impression from people, so I started to try to look more like what others think of ‘pretty’.

I need a new impression from people, so I started to try to look more like what others think of ‘pretty’.

It wasn’t easy because after I straighten my hair, the insecurities built up higher because there were tons of beautiful girls with straight hair and fair skin. I always felt like something need to be fixed in me.

I always felt like something need to be fixed in me.

I tend to joke all the time, that’s just part of my personality. People don’t look at me seriously because I always joke around and make fun of people, including myself.

So my friends started to joke on my dark tan skin. I didn’t take it seriously at first, because I like to make fun of myself in front of people as well, but then it started to make me feel ashamed of myself. I felt so mad at my skin. I’ve tried tons of skin care to lighten up my skin tone, but it just wasn’t work. My self-confidence just crumbled and I wasn’t feel pretty at all.

My self-confidence just crumbled and I wasn’t feel pretty at all.

My teenage life grows in between this environment of people just makes boundaries of the word beautiful and that sucks.

On to my college life, I moved to a completely different city. I decided to grow my natural curly hair back because I figured that I didn’t work my straight hair properly in high school. I was so ready to face my insecurities because I knew I’m gonna meet a lot of pretty girls in college and I tried to not pay any attention.

Yeah, it’s true that I have met lot of beautiful girls. But what stunned me that I got to see girls with dark tan skin and they seem so confident in their own skin. And I remember one of my friend came up to me and told me that she liked my curly hair and my tan skin. She thinks I’m unique, and because of that, I’m pretty.

She thinks I’m unique, and because of that, I’m pretty.

That’s all. That’s all it takes for me to get back up again and started to build my self-confidence. I remember thinking “maybe all I need is to know how to work my hair and my skin and walk like a confident princess”. I think that what I have in me is what people don’t have and I should be grateful for that. That we are all different!

I think that what I have in me is what people don’t have and I should be grateful for that. That we are all different!

I began to think I don’t need to fit in to people standard of beauty, because I would never gonna be like them.

I would never gonna be like them

I was born this way, I couldn’t ask for anything more. All I need is to accept myself. So I look at myself, and I respect every features of me. My skin, my hair, my body, my eyes, my lips, my nose, everything. I’m a lot more confident, a lot stronger, a lot more resilient. I add a little touch of make up, and I feel more and more confident. Of course, most people still look up to girls with fair skin, straight hair, pointed nose, small lips, etc. But I realized that it doesn’t matter. I don’t need people acceptance that I’m beautiful. I don’t need men approval that I am pretty.

I don’t need people acceptence that I’m beautiful. I don’t need men approval that I am pretty.

The word ‘beautiful’ or ‘pretty’ itself, I think is the main reason why all woman feel insecure, and that’s not fair!

Maybe the word ‘beautiful’ need to be emphasized more in to ‘valuable’, ‘important’, ‘worthy’. We are all valuable, we are all worthy, we are all important.

We are all valuable, we are all worthy, we are all important.

I’ve been in a long thoughts of finding my own version of beauty. As for me, when I began to see the diversity of beautiful woman around me, I started to see myself valuable. We live in this world that provides us all amazing things to see ourselves valuable and worthy. The blue sky, the flowers, trees of green, the stars, the wind, everything! It’s just sad that we tore our self-confidence apart just because these standards made by human doesn’t fit in what we have in ourselves

It’s just sad that we tore our self-confidence apart just because these standards made by human doesn’t fit in what we have in ourselves.

So wear your skin like a gown!Embrace your hair like a crown! Work your body! And if you feel confident in your make up, put your lipstick on! Wear your mascara! Do not feel ashamed. We are all valuable, right? 🙂

(Gloria Recni, 2018)

Isn’t it awesome? When you have accepted yourself, you become the best version of yourself 🙂

Ilmu dan Teknologi Pangan itu apa sih?

Pernah ga sih ngedenger istilah jurusan ilmu dan teknologi pangan? Atau ilmu pangan? Atau teknologi pangan?

Mungkin sebagian besar dari kita udah berteman dekat ya dengan yang makanan. Lagi laper, makan. Lagi bosen, makan. Lagi ketemu temen, makan. Lagi nonton tv, makan. Lagi jalan-jalan di mall, makan. Lagi nungguin pacar, makan. Tapi tau ga sih kalau dibalik makanan yang kamu makan itu ada loh keilmuannya!

Namanya ILMU DAN TEKNOLOGI PANGAN.

“alaaah itu mah gue bakalan jadi chef ujung-ujungnya”, kata sebagian besar rakyat yang tidak pernah mendengar ilmu dan teknologi pangan. Baca lebih lanjut

Apa jadinya kalau hp lu yang hilang ditemukan kembali?

Tuhan itu baik. Dia sungguh baik.

Dua kalimat ini yang terus terngiang di kepala gue sejak kemarin. Masih ingat ga sih sama post gue yang kemarin? Kejadian dimana hp gue hilang di Filipin. Jadi disini gue akan menjelaskan gimana hp gue bisa hilang secara detail.

Jadi tanggal 24 Desember 2017, gue, Ka Darrin, Andre dan James lagi jalan-jalan di Manila baywalk karena kita semua kehabisan uang akibat minjemin uang ke Yosephine yang kelebihan bagasi 😂 Nah, habis itu kita berempat duduk di sekitaran Cultural Center of Philippines. Banyak bgt hal yang kita bicarakan disana. Mulai dari kehidupan selama di Filipin bahkan sampai kisah cinta kita masing-masing huehue. Tapi setelah itu pembicaraan kita jadi lebih serius. Disana gue sharing tentang bagaimana hidup ini dipenuhi dengan masalah dan kejadian yang terkadang ga bisa gue handle sendiri karna gue sebagai manusia itu terbatas adanya. Tapi disaat gue ga bisa mengandalkan orang lain bahkan ga bisa mengandalkan diri gue sendiri, Tuhan itu tetap bekerja menolong gue.

Disaat semua orang tidak seperti yang gue harapkan, keadaan tidak seperti yang gue inginkan, Tuhan itu bekerja jauh melebihi apa yang pernah gue pikirkan dan yang timbul di hati gue.

Sekitar jam 1 pagi, kita semua memutuskan buat pulang karena udah kemaleman. Kita pulang naik grabtaxi. Pas udah naik grabtaxi, gue tidur tuh di dalam grabtaxinya dengan naroh hp gue di tempat duduk disamping gue. Sebenernya ada sih suara dalam hati kecil gue yang ngebilangin untuk nyimpan hp gue di tas jangan ditaroh di kursi. Tapi karna udah kecapean kali ya, gue malah menghiraukan suara itu dan tetap lanjut tidur. Setelah kita sampai dan pergi ke kamar masing-masing, gue baru nyadar hp gue ketinggalan di grabtaxi karena gue berencana mau ngecas itu hp. Panik bingung gatau harus ngapain, cerita detail gue ada disini (cek https://tashiaagustin.wordpress.com/2017/12/26/handphone-hilang-di-hari-natal/?preview=true ).

Setelah gue dapetin ayat yang ngasih tau ke gue buat percaya sama Tuhan, gue ga pernah lagi bahas-bahas tentang hp gue yang hilang. Gue juga ga nyalahin orang yang udah mengambil handphone gue. Gue percaya aja kalau setiap rancangan Tuhan itu mendatangkan kebaikan di hidup gue. Bukan situasi dan kondisi yang menentukan kondisi hati gue tapi Tuhan dan apa yang Dia katakan.

Mungkin aja ini adalah cara Tuhan melihat hati gue dan membentuk gue menjadi pribadi yang lebih dewasa.

Hari-hari gue berjalan seperti biasa sampai akhirnya gue pulang ke Indonesia tanpa hp gue. Ga ada perasaan sedih atau kesal, yang ada hanyalah sukacita yang terus meluap di hati gue. Kalo ga percaya bisa tanya ke orang-orang yang namanya telah disebutkan di atas HAHA.

Akhirnya kemarin gue beli handphone baru berhubung gue harus ngehubungin keluarga gue yang di Jakarta kalau gue pulang ke kampung halaman gue, ngontak temen-temen lama gue, ngehubungin dosen, update perkembangan organisasi gue dan masih banyak lagi yah. Setelah itu, gue ngebuka chat di facebook messenger. Tiba-tiba ada permintaan pesan dari orang yang ga gue kenal, pas gue baca ternyata isinya adalah saudaranya orang yg nemuin hp gue di grabtaxi!!

Wow ! Gue ga nyangka banget hp gue yang udah hilang sebegitu lama tapi akhirnya balik ke gue :’) GOD IS GOOD ALL THE TIME !

Apa yang ga pernah gue pikirkan, apa yang ga pernah timbul dalam hati gue itu yang Tuhan sediakan!

Gue benar-benar berasa kayak Ayub haha. Yang Tuhan ambil hal-hal yang berharga dalam hidupnya hanya untuk membuat Ayub sadar bahwa Ayub hanya manusia biasa dan Tuhan bukan manusia sehingga Dia patut dipercaya.

Ayub 38:4 “Dimanakah engkau, ketika Aku meletakkan dasar bumi? Ceritakanlah kalau engkau mempunyai pengertian”

Ayub 42:1 “Maka jawab Ayub kepada Tuhan: Aku tahu bahwa Engkau sanggup melakukan segala sesuatu, dan tidak ada rencanaMu yang gagal.”

Sekali lagi Tuhan menunjukkan kekerenannya! Haha. Thanks Lord 🙂

Handphone hilang di hari Natal

Tepat tanggal 25 Desember jam 1:38 kemarin malam, handphone gue hilang karena ketinggalan di Grabtaxi dan gue baru nyadar setelah beberapa menit taxinya udah pergi. Disaat itu gue kaget,  gatau juga harus ngapain dan gue akhirnya lari ke kamar Ka Darrin buat ngasih tau kalau hp gue ketinggalan di taxi. Kita nyoba buat hubungin hp gue, terus ngetrack pakai google mail dan akhirnya ketahuan kalau hp gue udah di Mandaluyong City which is setengah jam dari dorm gue. Baca lebih lanjut

New fan.

Is there anybody who doesn’t like coffee?

ME. Before.

For me, coffee is only bitter, black and acidic.

Until one time, Hamzah brought me to Yardstick coffee in Makati. That was my first time for tasting coffee like I never did before. Actually I have learnt things about coffee in my class (since I am Food Technology student), I know it contains many flavors but I never try it by myself 😦 But there, I had chance to taste the flavors of the coffee with its own characteristic and notes.  The way it is brewed will affect the taste of the coffee. The place it is cultivated will also affect the taste of the coffee.

The smell of the coffee and the smile of the baristas just had made my day.

After that, I read books about coffee and I went to the coffee shop for several weeks before my departure. HAHA. I joined one of their workshop. I met their head barista and coffee educator. We shared lots of things about coffee and I saw the passion for the coffee in their eyes. They are not hesitate to teach me about coffee and even brought me to their roasting room! Such a memorable experience 🙂

Coffee is complicated. One cup of coffee in front of you has many untold stories behind it. Sometimes it hides tears, injustice and disappointment. On the other side, it hides love for the family,  toughness, hope and passion.

Four the love of coffee.

(Special thanks to Sir and Aldrin)

Sepucuk surat yang kutinggalkan bagi Philippines.

Terima kasih sudah menjadi bagian terpenting di dalam kehidupanku. Terlalu banyak kisah yang terbentuk yang akan kusimpan di memori terindahku. Menghampirimu aku sanggup, meninggalkanmu itu hal yang terberat bagiku.

Disini kutemukan keluarga, sahabat, teman dan kenangan.

Disini kutemukan Dia. Yang jauh lebih berharga dari apapun juga. Merangkul aku dengan kasihNya yang begitu memuaskan sampai dibuatnya aku tak sanggup untuk berkata-kata.

Bagiku Philippines lebih dari sekedar negara. Dia menyimpan cerita dan cinta. Menggoreskan rasa dan asa. Menjadi saksi bagi tangisan dan air mata. Setiap canda tawa yang tercipta, ah.. rasanya tak bisa kulupakan.

Hati tak ingin pergi tapi apa daya tubuh ini harus melanjutkan perjuangan yang belum selesai di negeri sendiri.

Terima kasih Philippines.

Untuk cerita,

Dan cinta.

 

 

Aku yang masih harus berjuang.

Strolling around at BGC with Indonesian Diplomat’s son! (JALAN BARENG SAMA ANAKNYA DIPLOMAT!)

Jadi hari ini gue mau nulis pakai bahasa Indonesia dulu gatau juga kenapa. Lagi mood nulis pakai Indo aja. Hehe.

Di blog kali ini gue bakal ceritain pertemuan gue dengan para anak-anaknya diplomat di Manila, Philippines. (Cuma dua orang doang sih sebenernya). Cerita bisa kenal mereka itu awalnya dari Ka Darrin dan Andre yang dateng ke acara KBRI di Manila. Nah waktu itu gue ga ikutan ke acara KBRI gara-gara besoknya mau Prelim Exam, yah jadilah gue harus memilih prioritas gue yang utama dulu. Nah, terus Ka Darrin dan Andre diajakin sama salah satu anaknya Diplomat nih buat jalan-jalan di Bonafacio Global City (BGC).

Baca lebih lanjut